Webinar: Lichaamsgericht werken in de klas
wo 09 feb
|Webinar
Wat is lichaamsgericht werken? Hoe integreer ik dit in mijn klas? Welke voordelen zijn hier aan verbonden? Wil je een antwoord krijgen op één van deze vragen, schrijf je dan zeker in!
Tijd en locatie
09 feb 2022, 20:00 – 21:30
Webinar
Over het evenement
Bij lichaamsgericht werken zetten we methoden in die direct op het lichaam aangrijpen, zoals: ontspanningsoefeningen, massage, ademhalingsoefeningen, mindfulness, focussen, body dialogue etc.. Met lichaamsgerichte methoden kun je onder meer het lichaamsbewustzijn trainen, door te leren ontspannen, bewust te worden van je ademhaling, opnieuw te leren je lichaam te voelen en te begrijpen.
Waarom is dit nodig in het onderwijs?
Onderwijs is een instutie dat vooral gebaseerd is op cognitieve intelligentie. Motorische en vooral sociaal-emotionele ontwikkeling zijn bijzaken (hoewel we zien dat ze wel belangrijker worden). Op het einde van de rit is het nog altijd zo dat het kind moet presteren in een cijfer, lukt dit niet, dan is het gefaald.
Maar doordat er zoveel gefocust wordt op het cognitieve verliezen heel veel kinderen het contact met hun lichaam.. misschien herken je onderstaande voorbeelden:
- Een kind voelt niet hoe koud of warm hij/zij het eigenlijk heeft.
- Een leerling heeft moeilijkheden met zijn fijnmotorische handelingen en wat je ook probeert, het lijkt niet te helpen.
- Hij/zij lijkt niet te beseffen hoe hard iemand kan vastnemen of hoe hard hij/zij kan roepen.
- Een kind heeft geen vertrouwen in zijn/haar lichaam, dat zie je in de turnles, maar bv. ook op de speelplaats.
- Een leerling heeft enorm veel angst en wantrouwen in de klasomgeving.
- Hyperactieve kinderen die zeer moeilijk tot rust kunnen komen
- etc...
Al deze voorbeelden hebben één iets gemeen: het contact met het lichaam is er niet, of er is een blokkade. Het lichaamsgericht werken gaat via bepaalde methoden zoals ademhaling, medititatie en verschillende bewegings- en creativiteitsoefeningen dit lichaamsbesef en contact gaan aanwakkeren. Via het lichaam werkt het aan de verbindingen van de hersenen en het sociaal-emotionele van het kind.
In dit webinar leg ik je uit wat het lichaamsgericht werken inhoudt, maar ook hoe je dit kunt integreren in je klas. Welke oefeningen kan je doen bij bepaalde situaties? Hoe kan je preventief werken als je weet dat er een stress moment aankomt? Hoe kan je de klassfeer en groepsdynamiek verbeteren? En het belangrijkste: hoe kan je je leerling versterken?
Je leert de non-verbale signalen van je leerlingen beter begrijpen, maar je leert ook je eigen lichaamssignalen beter begrijpen en interpreteren.
Stel: In je klas is het enorm druk en je voelt bij jezelf een enorme stress opkomen, je verheft je stem om je leerlingen duidelijk te maken dat je wil dat het rustig is, maar eigenlijk wil je gewoon de klas uitgaan. Wat doe je op zo'n moment als je je lichaam aanvoelt en een lichaamsgerichte techniek toepast? Iets helemaal anders!
Stel: een leerling heeft geen concentratie meer over om zijn taak af te werken en het is hem/haar eventjes allemaal teveel. De leerling begint druk te doen, naar andere leerlingen gekke bekken te trekken etc... Jij als leerkracht wijst de leerling erop dat hij/zij zijn taken moet afwerken, maar het 'vervelende gedrag' stopt niet. Maar wat als je de lichaamssignalen van het kind gaat begrijpen en interpreteren? Je zal dan merken dat de aanpak in het voorbeeld (kind terecht wijzen) eigenlijk helemaal niet effectief is.
Ben je geïnteresseerd in een ander onderwijs? Ben je voorstander van een meer bewegende en creatieve aanpak? Heb je interesse in lichaamsgericht werken? Schrijf je dan zeker in!
Voor: Leerkrachten kleuter- en lager onderwijs, ondersteuners, zoco's & geïnteresseerde ouders.
Inschrijving = 10 euro.
Tickets
Webinar:lichaamsgericht werken
Dit ticket is je betalingsbewijs.
€ 10,00Verkoop geëindigd op
Totaal
€ 0,00